Diabetes Info

 

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een ziekte die berust op een onvoldoende productie of werking van het pancreashormoon insuline (pancreas=alvleesklier). Hierdoor vind er te weinig omzetting van glucose plaats. diabetes


Veel voorkomende symptomen zijn veel plassen, veel drinken, en veel eten. Enkele verschijnselen zijn vaatjes die knappen in het oog en de nieren, dus rode ogen en bloed bij het plassen.

Er zijn twee typen, type I en type II. Type I komt voor bij kinderen en berust op beschadigingen van de beta-cellen van de eilandjes van langerhans door auto-immunologische processen.

Type II komt meestal voor boven de 30 jaar, hier speelt zowel onvoldoende productie van insuline als ongevoeligheid van de weefsels voor insuline door het ontbreken van specifieke receptoren een rol.

Bij beide vormen zijn erfelijke factoren van belang.

Wanneer je getest wordt door je huisarts zal hij de suiker-waarde in je bloed bekijken, vaak kan dat al op de praktijk met een sneltest. Wanneer de waarde te hoog is zal de arts bloed laten afnemen op het ziekenhuis. Aan de hand van die waarde en vooral hoe hoog die is zal de arts starten met behandeling.

Tip: Vetarm eten met koolhydraten en vette vis is goed om diabetes bij dikke mensen te voorkomen.
Vette vis zoals zal, haring of makreel. Dit is gemeld door de Universiteit Maastricht op
een internationaal congres over obesitas.

 

Laatst toegevoegde artikelen

Zijn Asperges gezond? Selderij gezond?
Abrikozenpitten gezond? Zijn Oesters gezond?
Hoe gezond is pompoen? Hoe gezond zijn Rode Bessen?
Blauwe bessen gezond? Hoe gezond zijn Lychees?