Extensieve zoetstoffen


Sorbitol

Sorbitol komt voor in sommige fruitsoorten. Het wordt veel gebruikt in gebak,
jam en ingemaakte vruchten. Deze zoetstof levert 2,4 kilocalorieën per gram.
Het is minder zoet dan suiker.


Xylitol

Xylitol is gemaakt van berkenhout. Het komt vooral voor in tandpasta,
kauwgom en natuurlijke producten. Xylitol blijkt zelfs tandbederf tegen te gaan
omdat het bacteriën in de mond doodt. Maar pas op: bij gebruik van grote hoeveelheden
(veertig gram of meer) kunnen deze smaakmakers laxerend werken.


Fructose

Fructose wordt langzamer opgenomen dan glucose en sacharose.
Het mag - in overleg met de diëtist - ook door diabetici gebruikt worden.
In Duitsland wordt deze zoetstof vaak aangeraden, in Nederland minder.

 

Laatst toegevoegde artikelen

Dementie en magnesium Selderij gezond?
Hoe gezond is pompoen? Zijn Oesters gezond?
Blauwe bessen gezond? Hoe gezond zijn Rode Bessen?
Fipronil in eieren Hoe gezond zijn Lychees?