Minder zout in voeding
Het zout in onze voeding kan met 25 procent worden teruggebracht,
zonder
dat de smaak verloren gaat.
Volgens professor Rob Hamer is dit mogelijk door een Nederlandse vinding,
hij is wetenschappelijk directeur van Food en Nutrition, waar wetenschappers
samenwerken met de overheid en het bedrijfsleven.
Er is een patent op de vinding door een groep Nederlandse ondernemingen die
voedingsmiddelen maken. De vinding zal breed beschikbaar worden. Dit is van groots
belang omdat de Nederlanders teveel zout eten volgens de Gezondheidsraad.
De nieuwe vinding is vooral geschikt voor producten zoals kaas, brood, snacks en
worst en kan ook worden toegepast bij suiker en allerlei smaakstoffen.
Volgens Hamer kan men minder zout toevoegen zonder het verschil te proeven
door het zout niet gelijkmatig te verdelen in voeding, maar het verspreiden over
dunne laagjes met meer en minder zout.
Hiervoor zijn wel aanpassingen in de productie nodig door de voedingsindustrie.
Naar verwachting zullen bakkerijen de methode als eerste toepassen.
Bron: ANP
|
|