Nog steeds te veel zout in voeding


Vele beloftes heeft de levensmiddelen industrie gedaan om de hoeveelheid
zout in alledaagse producten te gaan verminderen, maar volgens een onderzoek
van de consumentenbond is daar niet veel van waargemaakt.

Voor dit onderzoek onderzocht de consumentenbond dezelfde producten
als dat ze deden in 2007, bij hetzelfde onderzoek. Brood is het enige product
waar minder zout in zit, dit komt door een aanpassing in de Warenwet, waar
bakkers zelf om hadden gevraagd. Op basis van het onderzoek is duidelijk dat we
nog steeds teveel zout binnenkrijgen, de aanbevolen hoeveelheid is 1 gram,
het overheidsadvies is 6 gram, helaas krijgen we met normaal eten maar liefst 9 gram per dag binnen.

Teveel zout leidt tot een hoge bloeddruk, wat kan leiden tot een hartinfarct of een beroerte.
Zout is daarom ook de oorzaak van duizenden sterfgevallen per jaar. Veel mensen
weten ook te weinig over de effecten van teveel zout, ook dit is onderzocht door
de consumentenbond. 30 procent van de ondervraagden denkt dat zout zelfs goed
voor je is en 70 procent weet niet wat de advies hoeveelheid is. De meerderheid
van de mensen wil duidelijke informatie over zout op het etiket en heeft liever
de benaming zout i.p.v. de gebruikelijke weergave natrium.

Bron: consumentenbond

 


Laatst toegevoegde artikelen

Dementie en magnesium Selderij gezond?
Hoe gezond is pompoen? Zijn Oesters gezond?
Blauwe bessen gezond? Hoe gezond zijn Rode Bessen?
Fipronil in eieren Hoe gezond zijn Lychees?