Verlaging kleurstoffen



Naar aanleiding van het Southamphton onderzoek heeft ook het wetenschappelijk
additieven panel de aanvaardbare dagelijkse inname van drie van de kleurstoffen verlaagd.

Het gaat om de kleurstoffen Chinolinegeel (E104), Zonnegeel FCF (E110) en
Ponceau 4R (E124). Bij het eten van sommige producten kunnen kinderen en
volwassenen meer binnenkrijgen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid(ADI).

Voor de andere drie kleurstoffen die in het southamphton onderzoek worden
genoemd vind het panel de ADI voldoende, de kans dat kinderen de ADI van die
kleurstoffen overschrijden is erg klein. Ook blijkt uit onderzoek dat Tartrazine bij
sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken, meestal huidirritatie.
Voor de andere 5 kleurstoffen is hiervoor geen bewijs gevonden. Na de 6
Southampton kleurstoffen worden ook andere toevoegingen die
gebruikt worden in de voedsel industrie onderzocht.


Bron: EFSA

 


Laatst toegevoegde artikelen

Dementie en magnesium Selderij gezond?
Hoe gezond is pompoen? Zijn Oesters gezond?
Blauwe bessen gezond? Hoe gezond zijn Rode Bessen?
Fipronil in eieren Hoe gezond zijn Lychees?