Zijn Asperges gezond?


Wanneer ik dit artikel schrijf komen de eerste asperges weer boven de grond uit en zullen velen ze weer op verschillende manieren gaan klaarmaken. Verse asperges zijn meestal verkrijgbaar van half april tot half juni. Maar hoe gezond zijn asperges nu eigenlijk? Gezien ze het “witte goud” worden genoemd zijn ze vast erg gezond.


asperges gezond

Vitaminen

Asperges zijn ontzettend gezond en ik zal je vertellen wat er allemaal wel niet in zit. Allereerst bevatten ze de vitaminen B1, B2, B6 C, E, K en foliumzuur. De vet oplosbare Vitamine E is erg belangrijk bij de aanmaak van de rode bloedcellen en goed voor je spierweefsel. Vitamine K is weer erg goed voor je botten, een te lage inname geeft een hoger risico op botbreuken.
Asperges passen ook erg goed in een calorie arm dieet, ze bevatten maar 20 kcal per 100 gram! Gelukkig bevatten ze wel weer veel vezels, welke weer goed zijn voor de spijsvertering.

 

 

 

H2 Mineralen


Naast al die gezonde vitaminen bevatten asperges ook erg veel mineralen, o.a. kalium, koper, mangaan, zink, magnesium, fluor, calcium, ijzer en selenium. Al deze mineralen zijn bouwstoffen voor je lichaam. Daarnaast zijn ze goed voor de nieren, omdat asperges vochtafdrijvend zijn, daardoor kunnen de nieren afvalstoffen sneller afvoeren.
Na het eten van asperges kan je urine wel anders gaan ruiken, dit komt door de zwavelhoudende sporen welke ook in asperges zitten, de lever zet deze om en daarna worden ze via de urine uitgescheiden.

Laatst toegevoegde artikelen

Zijn Asperges gezond? Selderij gezond?
Abrikozenpitten gezond? Zijn Oesters gezond?
Hoe gezond is pompoen? Hoe gezond zijn Rode Bessen?
Blauwe bessen gezond? Hoe gezond zijn Lychees?